ZAPISY DO 15 PAŹDZIERNIKA
Kursy wyuczające - 450 godz., przygotowujące (w zakresie wymaganej teorii i praktyki) do uzyskania tytułu zawodowego czeladnika w każdym n\w zawodów.
Czas trwania kursu to tylko 3 miesiące (450 godz., w tym 100 godz. teorii i 350 godz. praktyki).
W programie między innymi:
- Technologie w produkcji piekarniczej
- Wyposażenie techniczne
Przedmioty ogólne: 100 godz.
- BHP i PPOŻ
- Ochrona środowiska i Przepisy prawa pracy
- Organizacja przedsiębiorstw
Praktyka zawodowa – 350 godz.
Po ukończeniu kursu absolwent powinien umieć:
- posługiwać się normami, recepturami i instrukcjami dotyczącymi produkcji piekarskiej,
- dobierać i przygotowywać do przerobu surowce, dozwolone substancje dodatkowe oraz substancje pomagające w przetwarzaniu,
- użytkować i konserwować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji piekarskiej,
- posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w produkcji piekarskiej,
- prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami i systemami zapewnienia jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- sporządzać półprodukty piekarskie,
- kształtować i przygotowywać do wypieku kęsy ciasta,
- wypiekać pieczywo oraz wykonywać czynności po wypieku,
- sortować, brakować, pakować, magazynować i przygotowywać pieczywo do wysyłki,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas wykonywania zadań zawodowych.
Organizacją praktyk zajmuje się Centrum Szkolenia Młodzieży i Dorosłych.
Odbywają się one w zakładach rzemieślniczych w miejscu zamieszkania uczestnika kursu.
Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.
Sprawdź inne KURSY!