Izba Rzemiosła
i Przedsiębiorczości w Lublinie

ul. Rynek 2,
20-111 Lublin

tel: 81 532 80 12

Piekarz

 

Po ukończeniu kursu absolwent powinien umieć:

- posługiwać się normami, recepturami i instrukcjami dotyczącymi produkcji piekarskiej,

- dobierać i przygotowywać do przerobu surowce, dozwolone substancje dodatkowe oraz substancje pomagające w przetwarzaniu,

- użytkować i konserwować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji piekarskiej,

- posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w produkcji piekarskiej,

- prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami i systemami zapewnienia jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,

- sporządzać półprodukty piekarskie,

- kształtować i przygotowywać do wypieku kęsy ciasta,

- wypiekać pieczywo oraz wykonywać czynności po wypieku,

- sortować, brakować, pakować, magazynować i przygotowywać pieczywo do wysyłki,

- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas wykonywania zadań zawodowych.

 

 

 

Odbywają się one w zakładach rzemieślniczych w miejscu zamieszkania uczestnika kursu.

 

Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.

Sprawdź inne KURSY!

Zapisz się na ten kurs

Zobacz też

Partnerzy:
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij