Izba Rzemiosła
i Przedsiębiorczości w Lublinie

ul. Rynek 2,
20-111 Lublin

tel: 81 532 80 11
 Izba

Kurs na kucharza

Profesjonalny czeladniczy kurs kucharski organizowany przez Centrum Szkolenia Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie pozwala zdobyć i opanować wiedzę wraz z umiejętnościami niezbędnymi do pracy na stanowisku kucharza zarówno małej, jak i dużej gastronomii. Osoba pracująca w kuchni powinna m.in. umieć odpowiednio łączyć składniki, a także znać ich wartość odżywczą oraz energetyczną, aby we właściwy sposób skomponować pełnowartościowy posiłek.

Proponowane kursy na kucharza są skierowane do osób, które nie ukończyły pięćdziesiątego roku życia. Najważniejszym warunkiem stawianym osobom, które chcą zdobyć wykształcenie jak kucharz, jest bardzo dobry stan zdrowia oraz brak nosicielstwa chorób zakaźnych.

Każdy oferowany przez naszą szkołę kurs zawodowy przygotowuje w zakresie wymaganej teorii i praktyki do zdobycia tytułu zawodowego czeladnika-kucharza. W trakcie zajęć, które odbywają się w Centrum Szkolenia Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości na terenie miasta Lublin, uczymy m.in. opracowywania menu dla różnych grup konsumentów, organizacji produkcji gastronomicznej oraz wdrażania systemów zapewniania zdrowotnej jakości żywności.

 

Kursy wyuczające - 450 godz., przygotowujące (w zakresie wymaganej teorii i praktyki) do uzyskania tytułu zawodowego czeladnika w każdym n\w zawodów.

Czas trwania kursu to tylko 3 miesiące (450 godz., w tym 100 godz. teorii i 350 godz. praktyki).

 

W programie między innymi:

- Przechowywanie żywności

- Sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów

Przedmioty ogólne:                                                                                      100 godz.

- BHP i PPOŻ

- Ochrona środowiska i Przepisy prawa pracy

- Organizacja przedsiębiorstw

                                                                                                                 

 Praktyka zawodowa – 350 godz.

 

 

Po ukończeniu kursu absolwent powinien umieć:

- dokonywać towaroznawczej oceny surowców, półproduktów i wyrobów kulinarnych,

- wdrażać systemy zapewniania zdrowotnej jakości żywności,

- określać odżywczą i energetyczną wartość potraw oraz stosować zasady racjonalnego żywienia,

- planować i organizować produkcję gastronomiczną,

- określać zapotrzebowanie na surowce i półprodukty,

- sporządzać kalkulację cen potraw i napojów,

- stosować metody i techniki obróbki technologicznej,

- sporządzać potrawy i napoje z surowców i półproduktów,

- użytkować narzędzia, maszyny, urządzenia i sprzęt,

- przestrzegać zasad podawania potraw i napojów,

- przechowywać surowce, półprodukty, potrawy i napoje,

- opracowywać menu dla różnych grup konsumentów,

- przestrzegać przepisów prawa dotyczących realizacji zadań zawodowych,

- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych.

 

Organizacją praktyk zajmuje się Centrum Szkolenia Młodzieży i Dorosłych.

Odbywają się one w zakładach rzemieślniczych w miejscu zamieszkania uczestnika kursu.

 

Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.

Sprawdź inne KURSY!

Zapisz się na ten kurs

Partnerzy:
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij