Kursy wyuczające - 450 godz., przygotowujące (w zakresie wymaganej teorii i praktyki) do uzyskania tytułu zawodowego czeladnika w każdym n\w zawodów.
Czas trwania kursu to tylko 3 miesiące (450 godz., w tym 100 godz. teorii i 350 godz. praktyki).
W programie między innymi:
- Technologie w produkcji cukierniczej
- Wyposażenie techniczne
Przedmioty ogólne: 100 godz.
- BHP i PPOŻ
- Ochrona środowiska i Przepisy prawa pracy
- Organizacja przedsiębiorstw
Praktyka zawodowa – 350 godz.
Po ukończeniu kursu absolwent powinien umieć:
- dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych,
- rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną,
- prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość,
- dekorować wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- użytkować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej,
- czyścić, myć i dezynfekować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy,
- przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze,
- prowadzić dokumentację produkcji,
- rozliczać zużycie surowców,
- kalkulować ceny gotowych wyrobów cukierniczych i ciastkarskich,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych.
Organizacją praktyk zajmuje się Centrum Szkolenia Młodzieży i Dorosłych.
Odbywają się one w zakładach rzemieślniczych w miejscu zamieszkania uczestnika kursu.
Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.
Sprawdź inne KURSY!