W dniu 28 marca 2022 r. w Reims, w partnerskim regionie Lubelszczyzny Grand Est (Francja), odbył się konkurs kulinarny Trophee Mille International. W konkursie udział wzięli uczniowie klas 3b i 3d Branżowej Szkoły Rzemieślniczej I stopnia w Lublinie: Natalia Kowalczyk i Paweł Skóra wraz z nauczycielem - Panią Małgorzatą Barnaś. Partnerem wyjazdu polskiej drużyny było Województwo Lubelskie „Lubelskie. Smakuj Życie!”.
Trophee Mille International to międzynarodowy konkurs kulinarny, którego pomysłodawcą jest szef Philippe Mille odznaczony 2 gwiazdkami Michelin. W tym roku odbyła się 11 edycja konkursu. Udział w niej wzięły drużyny z Austrii, Czech, Francji, Grecji, Japonii, Włoch i Polski. Konkurs zakłada udział młodych uczniów szkół gastronomicznych w dwóch konkurencjach: kuchnia (7 drużyn) i serwis (3 drużyny). W skład drużyny wchodzą chłopiec i dziewczyna pod opieką nauczyciela. W ramach tegorocznej edycji należało przygotować danie główne i deser z użyciem 4 składników: pstrąga, szampana, pieczarek oraz mąki gryczanej.
Konkurs oceniali najlepsi szefowie z Francji oraz Europy. Polskę reprezentowali Pan Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland oraz Pan Przemysław Klima, współwłaściciel restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie odznaczonej gwiazdką Michelin. Ponadto gośćmi wydarzenia byli przedstawiciele Górnej Austrii, kraju Wysoczyna z Czech, przedstawiciele placówek dyplomatycznych, samorządowych władz z Regionu Grand Est.
W wyniku rywalizacji drużyna z Lubelszczyzny otrzymała wyróżnienie za najlepszą pracę zespołową oraz weekendowy staż w restauracji Bottiglieria 1881 w Krakowie.
Gratulacje!!!