W chwili obecnej nie prowadzimy naboru na ten kurs.
Kursy wyuczające - 450 godz., przygotowujące (w zakresie wymaganej teorii i praktyki) do uzyskania tytułu zawodowego czeladnika w każdym n\w zawodów.
Czas trwania kursu to tylko 3 miesiące (450 godz., w tym 100 godz. teorii i 350 godz. praktyki).
W programie między innymi:
- Przetwórstwo mięsne
- Technika przetwórstwa mięsa
Przedmioty ogólne: 100 godz.
- BHP i PPOŻ
- Ochrona środowiska i Przepisy prawa pracy
- Organizacja przedsiębiorstw
Praktyka zawodowa – 350 godz.
Po ukończeniu kursu absolwent powinien umieć:
- posługiwać się normami technologicznymi, instrukcjami i recepturami stosowanymi w przetwórstwie mięsa,
- użytkować podstawowe maszyny, posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie mięsa,
- wykrawać i klasyfikować mięso,
- dobierać surowce do przerobu, substancje pomagające w przetwarzaniu oraz dozwolone substancje dodatkowe,
- produkować wędzonki, kiełbasy, konserwy, wędliny i wyroby podrobowe, tłuszcze topione, wyroby uszlachetnione zgodnie z normami i systemami zapewnienia jakości,
- stosować metody utrwalania i przechowywania mięsa i przetworów mięsnych,
- nadzorować transport mięsa i przetworów mięsnych,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas wykonywania zadań zawodowych.
Organizacją praktyk zajmuje się Centrum Szkolenia Młodzieży i Dorosłych.
Odbywają się one w zakładach rzemieślniczych w miejscu zamieszkania uczestnika kursu.
Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.
Sprawdź inne KURSY!