Izba Rzemiosła
i Przedsiębiorczości w Lublinie

ul. Rynek 2,
20-111 Lublin

tel: 81 532 80 11
 Izba

Wędliniarz

Kursy wyuczające - 450 godz., przygotowujące (w zakresie wymaganej teorii i praktyki) do uzyskania tytułu zawodowego czeladnika w każdym n\w zawodów.

Czas trwania kursu to tylko 3 miesiące (450 godz., w tym 100 godz. teorii i 350 godz. praktyki).

 

 

W programie między innymi:

- Przetwórstwo mięsne

- Technika przetwórstwa mięsa

Przedmioty ogólne:                                                                                      100 godz.

- BHP i PPOŻ

- Ochrona środowiska i Przepisy prawa pracy

- Organizacja przedsiębiorstw

                                                                                                                 

 Praktyka zawodowa – 350 godz.

 

Po ukończeniu kursu absolwent powinien umieć:

- posługiwać się normami technologicznymi, instrukcjami i recepturami stosowanymi w przetwórstwie mięsa,

- użytkować podstawowe maszyny, posługiwać się sprzętem i aparaturą kontrolno-pomiarową stosowaną w przetwórstwie mięsa,

- wykrawać i klasyfikować mięso,

- dobierać surowce do przerobu, substancje pomagające w przetwarzaniu oraz dozwolone substancje dodatkowe,

- produkować wędzonki, kiełbasy, konserwy, wędliny i wyroby podrobowe, tłuszcze topione, wyroby uszlachetnione zgodnie z normami i systemami zapewnienia jakości,

- stosować metody utrwalania i przechowywania mięsa i przetworów mięsnych,

- nadzorować transport mięsa i przetworów mięsnych,

- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej, ochrony środowiska oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności podczas wykonywania zadań zawodowych.

 

 

Organizacją praktyk zajmuje się Centrum Szkolenia Młodzieży i Dorosłych.

Odbywają się one w zakładach rzemieślniczych w miejscu zamieszkania uczestnika kursu.

 

Ukończenie kursu upoważnia do przystąpienia do egzaminu czeladniczego przed Komisjami Egzaminacyjnymi Izby Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie.

Sprawdź inne KURSY!

Zapisz się na ten kurs

Partnerzy:
Ta strona korzysta z plików cookie. Używając tej strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami Twojej przeglądarki. Możesz dowiedzieć się więcej w jakim celu są używane oraz o zmianie ustawień przeglądarki. Kliknij tutaj »
zamknij